به شخصی که از جانب فرد دیگری برای انجام کاری مامور میشود وکیل گفته میشود. این وظیفه بر مبنای عقد وکالت بین این دو شخص صورت میگیرد. وکیل میتواند از نظر حقیقی و حقوقی وکالت فرد را بر عهده بگیرد.
اولین اقدام برای وکیل شدن گذراندن دوره تحصیلی آکادمیک در دانشگاه میباشد. فردی که در زمینه علوم حقوقی و وکالت از دانشگاه فارغ التحصیل میشود، دورهای را مبنی بر دوره کارآموزی میگذراند. در این دوره اصول و آموزش های مورد نیاز به شخص آموخته میشود. فرد میتواند بعد از پایان دوره کارآموزی از طریق نهادهای قانونی، اقدام به دریافت پروانه وکالت کند، و دفتر وکالت خود را تاسیس نماید.
لازم به ذکر است که فرد برای دریافت پروانه وکالت، بایستی ابتدا اقدام به دریافت پروانه وکالت نماید. فارغ التحصیلان علوم حقوقی برای اخذ پروانه وکالت باید در آزمون شرکت کنند. در صورت قبولی در آزمون پروانه وکالت به نام شخص متقاضی ثبت میشود.
کانون وکلای دادگستری مسئول برگذاری آزمون وکالت میباشد. پذیرفته شدگان در این آزمون باید مراحلی مانند گزینشهای اداری و مصاحبه شفاهی را بگذرانند. به کارآموزی که در حین انجام دروره کارآموزی است وکیل اطلاق گفته میشود.
دوره کارآموزی در مراکز مختلف مانند کانون وکلا، وکلای قوه قضاییه و مرکز مشاوران حقوقی، مدت زمان و شرایط متفاوتی دارد.
وظایف وکیل
زمانی که یک فرد پس از گذراندن مراحل قانونی به عنوان یک وکیل شروع به فعالیت میکند، وظایف مختلف و متنوعی را بر عهده میگیرد. از دیدگاه بسیاری از مشاوران و وکلای حقوقی، مهمترین وظیفهای که یک مشاور حقوقی برعهده دارد، مشاورهی درست و اصولی به موکل درمورد ابعاد مختلف موضوع پرونده حقوقی است.
معمولا افرادی که برای پیگیری پروندههای حقوقی به دفاتر وکالت مراجعه میکنند، دانش لازم برای حل کردن مشکل حقوقی خود را ندارند. به همین دلیل است که برای برطرف کردن مشکل حقوقی، مایل میباشند از تجربه و تخصص یک وکیل بهرهمند شوند. ببر این اساس وکلا موظفاند در مرحله اول مشاورههای لازم را به موکل خود ارائه دهند.
هرچقدر در زمینههای حقوقی آگاهی و دانش بیشتری داشته باشید، میتوانید تصمیمات مصممتری در این زمینه داشته باشید.
اختیاراتی که یک وکیل میتواند نسبت به موکل خود داشته باشد
تعهدات وکیل نسبت به موکل خود بر اساس مجموعه اختیاراتی است که در وکالتنامه ذکر شده است. این وکالت نامه بین وکیل و موکل تنظیم میشود، و موکل پس از مطالعه و بررسی دقیق آن باید برای تصدیق متن وکالتنامه آن را امضا نماید.
وکالتنامههای رسمی از طرف دفتر اسناد رسمی و وکالتنامه های قضایی که بین وکلای دادگستری و موکل تنظیم میشوند، دارای قسمتی میباشند که اختیارات وکیل در آن مشخص شده است. موکل با مطالعه این بخش میتواند حدود اختیارات وکیل را مشخص کند.
به طور کلی بر اساس محدودهای که موکل برای مشاور حقوقی مشخص میکند، اجازه پیگیری و دخالت در امور را دارد. برای مثال یک فرد ممکن است برای پیگیری امور مربوط به ساخت و ساز یک وکیل استخدام کند. همین فرد برای پیگیری امور مربوط به دادسرا ممکن است از وکیل دیگری استفاده کند.
بر اساس قانون مدنی و به طور کلی:
- بر اساس قوانین حقوقی یک وکیل نمیتواند در اموری که از محدوده وکالت او خارج است دخالت نماید.
- یک وکیل در هر صورت باید صلاح و مصلحت موکل خود را در نظر بگیرد. و از آنچه که موکل در حوزه اختیارات او قرار داده است تجاوز نکند.
- وکیل موظف است صورتحساب مدت زمان وکالت خود را به موکل ارائه دهد. و بابت مبلغی که از موکل دریافت نموده است، شفاف سازیهای لازم را با او داشته باشد.
وظایفی که وکیل بر اساس حوزه فعایت ملزم به انجام آنها میباشد
وکیل بر اساس حوزهای که در آن فعالیت میکند، موظف به انجام وظایفی است. ما در این مقاله مواردی را که از اهمیت بیشتری برخوردار میباشند، توضیح میدهیم. این وظایف عبارتند از:
- حضور پیدا کردن در دادگاه و سایر مراجع قضایی برای دفاع از موکل
- تهیه منظم پیشنویسها، نامهها و متن قراردادهای لازم برای درج کردن در پرونده قضایی
- نگهداری و جمع آوردی درست اسناد و مدارک موجود برای ارائه به مراجع قضایی، جهت دفاع از موکل خود
- شرکت در جلسات مذاکره و صحبت بیشتر با افراد درگیر در پرونده، جهت شفافسازی ابعاد مختلف پرونده و کمک به تصمیمگیریهای درست و اصولی
- ارائه به موقع اسناد و مدارک به دادگاه جهت دفاع از حق و حقوق موکل
- مشاوره حقوقی دلسوزانه به مراجعه کنندگان
- تحیلیل دقیق و اصولی موضوعات با استفاده از دانش و تجربه حقوقی
وکالت در مراجع قضایی
باید بدانید هر پرونده حقوقی با موضوع حقوقی و کیفری تنها یک بار قابلیت مطرح شدن در دادگاه را دارد. این موضوع سبب شده است، تا نحوه رسیدگی به پرونده قضایی برای موکل از اهمیت زیادی برخوردار باشد. البته موضوعاتی نیزاز این قاعده استثنا میباشند. کسب اطلاعات از طریق مشاورههای حقوقی شما را در این مورد آگاه خواهد کرد.
مطلوب است بدانید مشورت با وکیل متخصص و مجرب تنها مختص به زمان بروز مشکل نیست. در بسیاری از مواقع استفاده از راهنماییهای یک وکیل قبل از وقوع مشکل، برای ما بسیار مفید است. این اقدام به صرفه جویی در زمان، انرژی و هزینه شما کمک خواهد کرد.
مسئولیت وکیل در صورت تجاوز از حدود اختیارات
در صورتی که وکیل در حوزه اختیارات خود تجاوز کند، و اقدامی انجام دهد که موجب خسارت موکل شود، موظف است مسئولیت خسارت به موکل را برعهده بگیرد.
اگر وکیل انجام امور وکالت را به شخصی بسپارد و آن فرد سبب زیان به موکل شود، هر دو نفر آنها بایستی خسارات موکل را بپردازند. به عبارت دگیر هر دو نفر آنها باید مسئولیت خسارت وارده را برعهده بگیرند.
اگر وکیل وظیفهای را خارج از حوزه اختیاراتش انجام دهد، اصطلاحا به معامله او فضولی گفته میشود. زیرا چنین معاملهای فاقد سمت و جایگاه میباشد.
انواع وکالت
در این مطلب انواع حوزه وکالت را به طور خلاصه برای شما شرح خواهیم داد:
وکالت مطلق
زمانی که موکل اقدام به استخدام وکیلی کند که مسئول رسیدگی به تمام امور باشد، حوزه وکالت از نوع مطلق میباشد. حوزه وکالت وکیل در این زمینه ،شامل امور اداری و مالی موکل، مانند خرید و فروش و سایر موارد این چنینی میباشد.
وکالت مقید
در این حوزه از وکالت موارد تحت وکالت وکیل مشخص میباشند. وظایف وکیل به صورت واضح و شفاف از همان روز اول مشخص میباشد. به عنوان مثال ممکن است وظیفه وکیل خرید ملک و یا اتومبیل باشد.
وکالت قضایی
به این معنی که فرد برای انجام امور دادگاهی، فرد دیگری را به عنوان نماینده به مراجع قضایی معرفی میکند. یک وکیل به عنوان نماینده موظف است در تمام جلسات دادگاه حضور پیدا کند، و امور مربوط به روند اجرای پرونده را پیگیری نماید. چنین وکالتی مختص به رسیدگی امورر قضایی است.
وکالت غیرقضایی
این نوع وکالت به معنای آن است که، فردی برای انجام امور کاری یا رسیدگی به امور اداری، به فرد دیگری به شکل رسمی و قانونی وکالت میدهد.
مورد وکالت چیست
اموری که یک وکیل به واسطه تنظیم و عقد قرارداد، مسئول رسیدگی به آنها است، مورد وکالت گفته میشود. وکیل از جانب موکل نماینده رسیدگی به مورد یا موارد وکالت است. توجه داشته باشید که موکل باید توانایی انجام مورد وکالت را داشته باشد، و انجام آن از طرف موکل منع قانونی نداشته باشد. وکیل نیز برای انجام این امورات باید دارای اهلیت قانونی باشد.
دکتر احمد زهرهوند وکیل پایه یک دادگستری
استفاده از دانش و تخصص یک وکیل مجرب در بسیاری از مواد سرانجام پرونده شما را با موفقیت همراه خواهد کرد. اگر به دنبال استخدام یک وکیل کارآزموده میباشید، بدون شک مجموعه وکلای زهرهوند بهترین گزینه پیش روی شما میباشد.
مطالعه رزومه موفق دکتر زهرهوند به شما کمک خواهد کرد، تا با خیالی آسوده برای پیگیری پرونده حقوقی و کیفری خود به دفتر ایشان مراجعه نمایید. دکتر زهرهوند در زمینههای ملکی، طلاق، مهاجرت و سایر موضوعات حقوقی و کیفری تخصص و تبحر لازم را دارد.
اگر ساکن شهرستان میباشید و قادر به مراجعه حضوری نمیباشید، میتوانید از مشاوره تلفنی ایشان بهرهمند شوید.
دکتر احمد زهرهوند علاوه بر وکالت پروندههای حقوقی، سابقه تدریس دانشگاهی نیز دارد. ایشان از اساتید برجسته دانشکده حقوق میباشند.
سخن پایانی
امروزه در زندگیهای پر از دغدغه، ممکن است افراد در موقعیتهای مختلفی قرار بگیرند که نیازمند دانش حقوقی باشند. بسیاری از مسائل و مشکلات از طریق اقدامات قانونی قابل حل میباشد.
پیشنهاد ما برای داشتن یک زندگی آگاهانه، افزایش سطح اطلاعات در زمینه علوم حقوقی میباشد. چنین دانشی به شما کمک میکند تا در انجام کارها تصمیمات قاطع و درست داشته باشید. بدون شک در پی چنین تصمیمی، نتیجهای مطلوب حاصل خواهد شد.
مطالعه مجلات و مقالات حقوقی را در برنامه روزانه خود قرار دهید. این موضوع به افزایش سطح آگاهی شمت کمک خواهد
این اقدام نه تنها موجب افزایش سطح آگاهی شما میشود، بلکه در بسیاری از مواقع مانع بروز مشکلات حقوقی در زمینههای مختلف مانند معاملات ملکی، امور اداری، و … است.
بدون دیدگاه